Az IKT-szektor női példaképekeit díjazták

2023.02.09.

Az IVSZ és a WiTH közös pályázatának nyertesei a szervezők reményei szerint pozitív példával szolgálnak arra, hogy nőként is lehet sikereket elérni a szektorban.

Tegnap átadták az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A tavaly meghirdetett kezdeményezésre olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára. A díjak odaítélésével a szervezők igyekeznek rávilágítani azokra a sztereotípiákra, amelyekkel az IKT-szektorban dolgozó nők minden nap találkoznak, illetve ezzel is el szeretnék ismerni ennek a korosztálynak az érdemeit és eredményeit.

A hattagú bíráló bizottság döntése alapján a közel 50 beérkezett jelölés közül választotta ki a zsűri azokat a pályázókat, akik sokat tettek a technológia, a digitalizáció, az informatika, az infokommunikáció, hírközlés és elektronikai szektor ismertségéért.

A február 8-án megrendezett díjátadón a zsűri az alábbi pályázók munkásságát emelte ki és díjazta elismerésével:

Tóth Máriát (képünkön balról a harmadik), a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatóját, a Nők elismertségének növelése kategóriában díjazták;

Izsóné Benkő Margit (balról az első), a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) információ architektúra tervezési igazgatója a Kiemelkedő technológiai szaktudás kategória díját vihette haza;

Nagy Nelly (jobb szélen), a My Food Protocol AI Analytics Kft. alapítója és vezérigazgatója pedig az Inspiráló nők kategóriában vehette át a legjobbnak járó elismerést.

A zsűri továbbá különdíjjal ismerte el Erdősné dr. Németh Ágnes (balról a második), a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnökének az oktatás területén végzett munkáját.

"Számos 40 év feletti nő végez hosszú évek óta értékteremtő munkát a digitális szektor területén is.Az IVSZ-szel közösen indított pályázatunk célja, hogy a női munkavállalók érdemeinek díjazásával láthatóvá tegyük azokat az X generációhoz tartozó nőket, akik magas szakmai tudással, évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal járulnak hozzá a szervezetük életéhez és értékéhez. Határozottan hisszük, hogy a női részvétel inspirálóan hat az iparágban, amely hozzájárul a fejlődéshez, fejlesztésekhez. A nagy számú beérkezett pályázat azt bizonyítja, hogy a piacnak van igénye arra, hogy beszéljünk erről a témáról, és elismerjük ezeknek a nőknek a munkáját" – nyilatkozta a pályázat kapcsán Flakstad Emőke, a Women In Technology Hungary Egyesület elnöke.

A szervezők reményei szerint a női példaképek állítása és díjazása arra is bátoríthatja a fiatal nőket és lányokat, hogy a digitális gazdaság területén építsenek karriert. Ez kiemelten fontos, hiszen lemorzsolódásukkal a szektor elveszítené a potenciális tehetségek közel 50 százalékát. Az IVSZ és a WiTH ezért is szeretne hagyományt teremteni, azaz a tervek szerint a pályázatot rendszeresen meghirdetik majd.
Vissza