A hazai infokom szektor női példaképei

2023.02.10.

Először hirdette meg a „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázatot az IVSZ és a WiTH egyesület, az infokom ágazatban tevékenykedő nők számára. Három kategóriában hirdettek nyertest, és a zsűri egy különdíjat is átadott.

Elsőként díjazták Magyarországon a digitális gazdaságban dolgozó 40+-os nőket, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett pályázat keretében.
 
A felhívásra olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, és munkájukon keresztül megismerhetőek a digitális gazdaság és a technológiai szektor lehetőségei.
 
A pályázat célja, hogy rávilágítson azokra a sztereotípiákra, amelyekkel az infokom szektorban dolgozó nők mindennap találkoznak, illetve, hogy elismerje ennek a korosztálynak az eredményeit.
 
A „Nők elismertségének növelése” kategória díjazottja

Tóth Mária

a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatója, a „Nők elismertségének növelése” kategóriában díjazták, aki az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen programozó matematikus és informatika tanári diplomát szerzett, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen üzleti és minőségmenedzsment szakirányon, a KÜRT Akadémián Business coach, valamint ELTE pszichológia szakán mesterdiplomát kapott.

Az általa vezetett csapat évek óta támogatja a legnagyobb programozói- és fiatal tehetségkutató versenyeket. Oktatóként programozást tanított az Óbudai Egyetemen. Ma a DXC Technology egyetemi mentorprogramjaival ér el sikereket, számos karrierváltó édesanyát alkalmaz, és jelenleg is azon dolgozik, hogy a lányokat integrálja az IT szakmába. Többedmagával létrehozta az Informatikus Lányok Klubját (ILKA).

Pszichológiai képzettségével lelki oldalról is meg tudja támogatni a lányok integrációját az IT szektorban, és példát mutat, hogy ezen a területen is kitartó munkával karriert lehet építeni – akár két különböző képesítés ötvözésével is.

A „Kiemelkedő technológiai szaktudás” díj nyertese

Izsóné Benkő Margit

a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) információ architektúra tervezési igazgatója a „Kiemelkedő technológiai szaktudás” kategória díját vihette haza. Diplomáját a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán szerezte Szervezés és Számítástechnika Alkalmazása, valamint villamos üzemmérnök szakon. Tizedik éve dolgozik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatónál, ahol az általa vezetett információ architektúra tervezési igazgatóság az évek során számtalan kiemelt projekten dolgozhatott.

Előtte 1987 és 2004 között a NISZ jogelődjénél látta el a fejlesztési igazgató feladatait. Ezt követően a Vám- és Pénzügyőrség Rendszerfejlesztő Központjában, majd pedig a NAV Informatikai Intézetében dolgozott, 2013-ban tért vissza a NISZ-hez, ahol először, fejlesztési ágazati igazgatóként, majd alkalmazásfejlesztési igazgatóként dolgozott, amíg 2018-ban ki nem nevezték az információ architektúra tervezési osztályvezetőnek.

Az alkalmazásfejlesztési terület vezetőjeként felügyelte többek között a biztonságos kézbesítési szolgáltatás, a tárhelyszolgáltatások, valamint az önkormányzati ASP rendszerben az e-ügyintézési portál, illetve a település portálok fejlesztését és bevezetését. Munkájáért 2020. évben miniszteri elismerésben részesült.

Az „Inspiráló nők” kategória nyertese

Nagy Nelly

a My Food Protocol AI Analytics Kft. alapítója és vezérigazgatója az „Inspiráló nők” kategóriában vehette át a legjobbnak járó elismerést. Az adattudós, élelmiszer-analitikus, szoftver fejlesztő, táplálkozástudományi szakember, egészségügyi startupper a My Food Protocol mesterséges intelligencia alapú szoftver ötletgazdája és a cég alapítója, aki egyébként a képzőművészet, médiatudomány és online marketing területéről érkezett egészségtudományi területre.

Élelmiszer-analitikai, funkcionális táplálkozástudományi, fitoterapeuta végzettséggel rendelkezik. Csapatával 2020-ban megnyerte a StartupHER női vállalkozói program fődíját. Egy évvel később pedig testvérével közösen megalapította a már említett egészségügyi startup céget, ahol jelenleg ügyvezetőként és fejlesztőként is dolgozik. Tavaly a leginspirálóbb fiatal tehetség díjra jelölték.

A különdíjas az oktatásban betöltött szerepéért

Az „Oktatásért” különdíjjal ismerte el a zsűri Erdősné dr. Németh Ágnes

a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnökének munkáját, aki az ELTE TTK-n matematika-fizika-számítástechnika szakos középiskolai tanárként, majd programozó matematikusként végzett.Rövid középiskolai tanítás után programozóként, majd egyetemi oktatóként dolgozott. a gimnáziumi tanításhoz 2006-ban tért vissza. A Neumann Társaságnál a tehetséggondozásért felelős alelnök, aki mestertanárként, első kézből ismeri a tehetségsegítés folyamatát, lehetőségeit.

Kiemelkedő szerepet játszik az algoritmikus gondolkodással, programozással kapcsolatos versenyek szervezésében és a diákok mentorálásában, segítésében. Oroszlánrészt vállalt a 2020-as Közép-Európai Informatikai Diákolimpia szervezésében.

Tehetséggondozási munkája folyamatos, legutóbb 2022 októberében az Európai Lány Informatikai Diákolimpiára, Törökországba kísérte ki csapatvezetőként a magyar diáklányokat, ahol a négy magyar indulóból hárman bronzéremmel tértek haza. Sajátos, egyedi módszerrel foglalkozik a tehetséges gyerekekkel, hatására sokan választották az informatikus és mérnökszakokat az egyetemen.
Vissza